Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Srpska izvorna muzika

Ići dole

Srpska izvorna muzika Empty Srpska izvorna muzika

Počalji od Admin - micha56 taj Pet Okt 28, 2011 5:04 am

SRPSKA IZVORNA MUZIKA

"Na nekadašnjem selu skoro da nije bilo čoveka koji ne peva, što se vidi i po tome što se pevalo uvek, bez obzira na namenu odnosno značaj prilike u kojoj se to čini (svečana prilika ili pripada svakodnevnom životu). Narodnu pesmu stvara anonimni pojedinac, ali najčešće ne kao neku u potpunosti novu tvorevinu, već u skladu sa postojećom tradicijom. Prenoseći se usmenim putem, vremenom ona postaje kolektivna tvorevina, pa tako i njena svojina. Sa prenošenjem od jednog do drugog pevača, pesma se delimično menja i na taj način dolazi do stvaranja sličnih pesama — varijanata. U svetu pesama postoji i selekcija, tako da neke pesme zauvek nestaju iz narodne prakse. Postoje razni razlozi za ovu pojavu, kako oni iz domena muzike, kad jedne pesme potiskuju druge, tako i oni vanmuzički, kao što je to npr. nestanak obreda ili posla uz koji se pevaju neke pesme. (... )

S obzirom da se u narodnoj praksi pesme ne kazuju, već isključivo pevaju, što je konstatovao još Vuk Karadžić, svaka narodna pesma predstavlja svojevrsnu zajednicu melodije i teksta. Svojim zajedničkim izvođenjem, melodija i tekst su u pevanju vezani tako čvrsto, da ih čak i najsposobniji narodni pevači teško mogu da razdvoje i interpretiraju odvojeno. Inače, tekst se u pesmi javlja kao veoma značajan element, posmatrano kako sa aspekta svoga sadržaja, tako i sa aspekta konstruktivne uloge koju ima u pesmi. (... )

Kao važan problem, kada je u pitanju istraživanje instrumentalne tradicije, ističe se uloga instrumenta u čovekovom životu, jer se odnos čoveka prema instrumentu menjao i razvijao srazmerno sopstvenom razvitku. U ovome se vidi sličnost sa narodnim pevanjem koje se razvijalo od nečega i nije bilo pevanje u pravom smislu reči (jer je pripadalo obredu), do pevanja kakvim ga najčešće shvatamo. Muzički instrument je prvobitno bio nešto što bi se moglo nazvati zvučnim oruđem, jer se na njemu nije sviralo, već su se proizvodili razni zvuci i šumovi, sa ciljem da se pospeši komunikacija čoveka sa višim silama kojima je određeni obred bio posvećen. Sledeća faza razvoja instrumentalne muzike se odnosila na instrument kao signalno sredstvo. Poslednja i moglo bi se reći najnaprednija faza razvoja instrumenata je kad on postaje muzička sprava u pravom smislu reči, a melodija ideal kojem se teži. U našoj narodnoj muzici instrumenti se uglavnom nalaze u ovoj poslednjoj fazi, tako da je njihova svirka strogo namenska, vezana za neku konkretnu priliku (svadbu, slavu, žetvu, rabadžijanje), ili još češće za narodnu igru".

Tekst je preuzet iz diplomskog rada na temu "FENOMEN ETNO MUZIKE U SRBIJI. NA KOJI NAČIN ETNO MUZIKA KOMUNICIRA SA MLADIMA U SRBIJI"?, koji je napisala Marija Mara Jovičić

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ma da se mi druzimo uz DOBRU MUZIKU jos dugo, dugo ... koska
Admin - micha56
Admin - micha56
Administrator
Administrator

Broj poruka : 1255
Poeni : 1864
Datum upisa : 25.10.2011
Godina : 64
Lokacija : Ćuprija

https://micha56.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Srpska izvorna muzika Empty Re: Srpska izvorna muzika

Počalji od Admin - micha56 taj Pet Okt 28, 2011 5:05 am

Muzika je oduvek bila sastavni deo zivota pojedinaca i kolektiva. U uslovima seoskog zivota, iz svakodnevnih potreba i obicaja nastala je narodna, folklorna muzika kao odraz karaktera i temperamenta jednog naroda. Ona opeva istorijsko-legendarnu proslost, prati zbivanja iz svakodnevnog zivota (rad, obicaje, veselje, patnju, igru) i tako postaje deo tradicije sredine u kojoj je nastala, povezujuci proslost i sadasnjost jednog naroda.

Narodne pesme, njihov sadrzaj, jezik, melodija, ritam i prilike u kojima se izvode uvek nose karakteristike naroda u kojima su ponikle. Nacionalni instrumenti, koji prate pevanje i igru, dobijaju isto tako tradicionalno obelezje po kome se narodi prepoznaju.

Usmena folklorna tradicija, posebno u nasoj srdini, imala je veliki znacaj za razvoj muzicke kulture. U vreme petovekovne turske vlasti, politicke i kulturne, muzicka zbivanja na nasim prostorima zaostajala su za Evropom. Sve do sredine 19. veka srpski krajevi nisu poznavali, a ni slusali, evropsku muziku koja je vec imala velikane poput Baha, Mocarta i Betovena. Tek za vladavine kneza Milosa, koji je zeleo da dvorski zivot priblizi zivotu na ostalim evropskim dvorovima, pojavljuju se prvi instrumenti sa Zapada, a sa njima i nagovestaji umetnickog stvaralastva.

Senzaciju u Sapcu, maloj varosi, izazvao je klavir, koji je svojoj kceri kupio Jevrem Obrenovic, brat Milosev. U Kragujevcu, tadasnjoj prestonici Knezevine Srbije, novoosnovani orkestar "Knjazevsko srpska banda", sa evropskim instrumentima i priucenim muzicarima, svirao je na svecanim dolascima kneza, o drzavnim praznicima, vojnim paradama i drugim svecanostima. Narodna pesma i igra bile su osnova tih prvih umetnickih dela. Narodne pesme su obradjivane za hor, za solo pevanje ili sviranje. Poceli su se organizovati koncerti pevackih drustava i pojavili su se prvi skolovani muzicari (Kornelije Stankovic). Ali, najveci uticaj na umetnicku imala je narodna muzika u predstavama kragujevackog pozorista Joakima Vujica. Predstave su pocinjale instrumentalnim uvodom, a u tok dramskog teksta umetale su se muzicke tacke, najcesce pesme koje su odgovarale mentalitetu ovog podneblja naviknutom na tradiciju narodne pesme. Tako se razvio svojevrstan rod srpske muzike — komad s pevanjem, koji su negovali mnogi kompozitori 19. veka u Srbiji.

U Beogradu, polovinom 19. veka, pocinju da se organizuju muzicke priredbe u Teatru na Djumruku, a kada je otvoreno Narodno pozoriste 1869. godine, komadi sa pevanjem Davorina Jenka postali su narocito popularni. Od 90 napisanih Djido Janka Veselinovica je bio najvise izvodjen.

Gordana Stojanović & Nadežda Ćirić

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ma da se mi druzimo uz DOBRU MUZIKU jos dugo, dugo ... koska
Admin - micha56
Admin - micha56
Administrator
Administrator

Broj poruka : 1255
Poeni : 1864
Datum upisa : 25.10.2011
Godina : 64
Lokacija : Ćuprija

https://micha56.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu