Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vrste harmonika

Ići dole

Vrste harmonika Empty Vrste harmonika

Počalji od Admin - micha56 taj Sre Okt 26, 2011 8:54 am

Postoji mnogo razlicitih tipova harmonika. Osnovna podela vrsta harmonika je na:

- dijatonske harmonike
- hromatske harmonike
- klavirske harmonike

Svi ostali tipovi harmonika su bazirani na principu ovih osnovnih.

Dijatonska harmonika napravljena je jos rane 1800-te godine. Ta prva dijatonska harmonika imala je samo jedan red od deset dugmica u desnoj ruci.

Glavna karakteristika dijatonske harmonike je u tome sto ona sa 10 dugmica proizvodi 20 tonova. Kako? Glavni princip dijatonse harmonike, za razliku od hromatske je da ona na otvaranje i na zatvaranje ne daje isti ton. Dakle, na otvaranje je jedan ton, a na zatvaranje drugi bas kao princip usne harmonike.

Dijatonska harmonika sa jednim redom
Jednoredna dijatonska harmonika, ili melodija, je karakteristicna za nemacko podrucje."Nemacki stil", ima samo deset dugmica u jednom redu. Posto je dijatonska harmonika, ima na raspolaganju dvadeset tonova (deset na otvaranje i deset na zatvaranje). Takodje ima i dva dugmeta u basu (levoj ruci) koji su takodje dijatonski i daju dva osnovna i dva akordska basa.

Vrste harmonika Onerow

Dijatonska harmonika sa dva reda
Poreklo dvoredne dijatonske harmonike nije otkriveno, zna se da je odnos izmedju prvog i drugog reda polustepen ili kvarta. Ona moze da svira sve note iz hromatske skale.

Vrste harmonika Tworow

Dijatonska harmonika sa tri reda
Troredna dijatonska harmonika je vrlo slicna dvorednoj dijatonskoj harmonici sa trecim redom tonova visih za polustepen ili kvartu od tonova drugog reda. U basu moze imati cak i vise od dvanaest tonova.

Vrste harmonika 25546502

Dijatonska harmonika se danas najcesce koristi u folk ili dens grupama, pre svega zbog specificne boje tona, jednostavnosti koriscenja i niske cene. To je cini jednom od najpoznatijih tipova harmonike u svetu.

Hromatska (DUGMETARA) harmonika je napravljena 1850-te godine. Napravio je F.Walter, tada je to bila dijatonska harmonika od tri reda tonova. Mogla je da svira 46 nota hromatske skale.

Postoji vise vrsta hromatskih sistema. Postoje sistemi od 3 do 6 redova u desnoj ruci. Cetvrti, peti i sesti redovi su ustvari ponovljeni prvi, drugi i treci red, tako da se dobija vise mogucnosti prstoreda. Isto tako postoje dva sistema - B i C grif. "B" grif je ( kako kazu) bolji za tehnicku prirodu sviranja, dok je "C" grif laksi za sviranje akorada i melodijskih deonica. Sesti (6.) red tonova u desnoj ruci je specifican za nase podrucje, dakle za podrucje Jugoslavije, poznatiji je kao "srpska harmonika" ili "srpski sistem" i koristi se jedino u narodnoj muzici. Retko se koristi u drugim zemljama.

Bas sistem moze biti STANDARD i BARITON ili konvertor. Bariton bas daje lakocu sviranja u vise od 11 oktava, tako da se pretezno koristi u ozbiljnoj muzici, ali i u savremenim delima.
Hromatska harmonika se u Rusiji naziva BAYAN.

Vrste harmonika Fiverowchrom

Klavirska harmonika

Klavijaturu je na harmoniku prvi stavio gospodin Bouton u Parizu 1852. godine. Od tog vremena preko 1900-te klavirskoj harmonici se nije pridavalo mnogo paznje u usavrsavanju, medjutim od 1910-te pa na dalje klavirska harmonika dobija istaknuti polozaj u svetu.

Sa razvojem standard bas sistema (standardizovani raspored bas dugmica) klavirska harmonika postaje prva standardna-univerzalna harmonika, to znaci da ko poznaje sistem klavirske harmonike moze da svira bilo koju klavirsku harmoniku, dok kod hromatske (dugmetara) harmonike to nije slucaj, jer postoji vise sistema.

Klavirska harmonika je u sustini ista kao i hromatska harmonika, izuzimajuci sistem desne ruke (klavirski ili dugmetarski).


Vrste harmonika Pianoacc

Izvor: Muzika Harmonike - Webmaestro - Zahvalnost za to.
Admin - micha56
Admin - micha56
Administrator
Administrator

Broj poruka : 1255
Poeni : 1864
Datum upisa : 25.10.2011
Godina : 64
Lokacija : Ćuprija

https://micha56.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu