Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zarko Milanovic

Ići dole

Zarko Milanovic Empty Zarko Milanovic

Počalji od Admin - micha56 Sre Dec 07, 2011 10:48 am

MUZIKA BIOGRAFIJA ŽARKA MILANOVICA
(Valjevska Mionica, 15. 10. 1920 — Beograd, 23. 05. 2006)

Zarko Milanovic Zarkomilanovic1smf

Žarko Milanović, diplomirani pravnik i muzicar svoj radni vek proveo je obavljajuci vrlo uspesno obe ove delatnosti.

Rodjen je 1920. godine u Valjevu. Roditelji su mu bili ucitelji u valjevskoj Mionici. Ubrzo po rodjenju Zarka Milanovica, sele se po potrebi sluzbe u Skoplje, gde ostaju do 1929. godine a potom dolaze u Beograd. U roditeljskom domu, narodna pesma je bila veoma prisutna i tu se razvila prva ljubav prema narodnoj muzici.

Sa punih sedam godina, roditelji su ga upisali u muzicku skolu "Jovan Zorko" kod profesora Ruzicke, na odsek violine i tako je usao u umetnost.

U kasnijem periodu nastavio je studije kod profesora Zivorada Grbica, koji je tada radio u muzickoj skoli "Stankovic", gde je pored ovog sjajnog pedagoga, poznavaoca i ljubitelja narodne muzike duboko zasao u tajne svog instrumenta.

Umetnicka filozofija Zarka Milanovica sasvim se oblikovala u pravcu narodne muzike. Bio je sef Narodnog orkestra Radio Beograda II do rasformiranja stanice, posle cega, snima za Radio Beograd veliki broj trajnih snimaka za arhivu. Ulazeci sve dublje u tajne i lepote naseg folklora, najveci uspeh donela mu je zlatna ploca sa pesmom "Kafu mi draga ispeci" u izvodjenju njegovog orkestra i doajena nase narodne pesme Predraga Cuneta Gojkovica, prijatelja i saradnika.

Uporedo sa tim razvija se i saradnja na planu snimanja gramofonskih ploca za produkciju PGP i Diskos.

Na inicijativu Zarka Milanovica i urednika narodne muzike u Muzickoj produkciji RTS, formiran je i Omladinski narodni orkestar RTB, sa tendencijom da se u okviru RTS-a obrazuje strucni podmladak. Orkestar je od 1986. godine radio narednih sest godina na celu sa Zarkom Milanovicem, kao umetnickim rukovodiocem. Svojski se trudio da mladim muzicarima pruzi znanje i prenese svoje veliko iskustvo na njih.

Pedagoski rad Zarka Milanovica sa mladima dao je izvanredne rezultate. Neki od njih se i danas profesionalno bave narodnom muzikom. Jedan broj clanova Omladinskog narodnog orkestra svira u Narodnom orkestru RTS-a, koji vodi poznati muzicar Ljubisa Pavkovic.

Zarko Milanovic je saradjivao u svojoj dugoj karijeri sa velikim brojem muzicara. Izveo je iz anonimnosti mnoge pevace i instrumentaliste. Mnogi veliki muzicari prosli su kroz orkestar - pomenucemo neke od njih: Lajos Rither - vilionista, Aleksandar Sandor Nikolic - celista, Mile Todorovic - violinista i kasnije sef narodnog orkestra RTS-a, Zoran Bahucki - tercista sada clan Narodnog orkestra, Goran Jeknic - harmonika, Asen Todorov - violinista, Aleksandar Maksa Fotiric - kontrabas i mnogi drugi.

Jedan od znacajnih muzickih delatnosti Zarka Milanovica, odvijala se i u nacionalnom ansamblu "KOLO", koji je sirio kulturu narodnih igara i pesama ne samo u zemlji nego i u inostranstvu, prikazujuci u najkvalitetnijem nase narodne igre, nosnje, instrumente i nas muzicki folklor, ciji je rukovodilac tada bila Olga Skovran, istaknuti koreograf. I ovde je Zarku Milanovicu povereno mesto sefa ovog profesionalnog ansambla. Mladi pevaci i sviraci vodjeni rukom velikog majstora muzike i pedagoga prikazivali su sa velikim uspehom program na koncertima u zemlji i inostranstvu.

Ovde se ambicije i delatnost ovog vrednog coveka, na muzickom planu ne iscrpljuje. U toku skoro trideset godina rada, Zarko Milanovic je sa svojim Orkestrom sudelovao u velikom broju pozorisnih predstava sa scenskom muzikom, u Narodnom pozoristu u Beogradu. Bili su to komadi: Glisiceva "Podvala", "Kostana" Bore Stankovica, Sremcev "Pop Cira i Pop Spira", Nusicev "Put oko sveta", Sremceva "Ivkova slava", zatim "Tasana", "Knjazev sekretar" itd. Bila je takodje to i prilika da se, pored izvanrednih dela pozorisne umetnosti, napisanih rukom sjajnih knjizevnika, prikazu i narodne melodije. Zarko je ne samo rukovodio svojim orkestrom, nego je i za svako od muzickih dela pomenutih komada i pripremio muziku, pisao aranzmane, spremao vokalne soliste i grupe pevaca.

Paralelno sa svojom pravnickom i muzickom aktivnoscu, uvek je pokazivao veliki interes i ljubav za narodnu muziku u Savezu kulturno-umetnickih drustava Beograda vezanih za sekciju narodnih orkestara i solista. Obavljao je i brojne posete pojedinim drustvima, u cilju detaljnog uponavanja rada sekcija i u okviru toga organizovao razne smotre u zelji da se unapredi kvalitet i da se neguje nasa tradicionalna muzika. Napisao je knjigu "Prirucnik za rad sa narodnim orkestrom i vokalno-instrumentalnim solistima u amaterskim drustvima", koja je obuhvatila gotovo celokupnu problematiku rada KUD-a. Jedan je od osnivaca KUD-a "Ivo Lola Ribar" daleke 1944. godine. Ljubav prema amaterizmu nije prestala ni u njegovim poznim godinama.

U ovako velikom dijapazonu muzicke delatnosti, Zarka Milanovica kao muzicara, ne treba izostaviti i njegov veliki doprinos za estradnu delatnost na polju narodne muzike. Ucestvovao je kao pravnik, isto kao i muzicar, u oblasti pravnog normiranja statusa estradnih umetnika. Nalazio se u brojnim zirijima na raznim manifestacijama, kao i savetnik u raznim institucijama za unapredjenje naseg folklora.

Za svoj dugogodisnji i uspesan rad Zarko Milanovic je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja, od kojih su najznacajnije "Zlatni mikrofon" za dugogodisnji doprinos programima Radio Beograda, kao i nagrada "Carevac 67", koju mu je dodelilo Udruzenje estradnih umetnika Srbije.

Naravno najvecu nagradu su dobili svi koji su suradjivali sa Zarkom Milanovicem, pravnikom i umetnikom, koji je svoj zivot posvetio nasoj tradicionalnoj narodnoj muzici i dao doprinos njenom gajenju i ocuvanju, sto pokazuje veliki broj trajnih snimaka za Radio Beograd.

Izvor: Risnica Srpska - muzika (http://www.riznicasrpska.net/)


Poslednji izmenio Admin - micha56 dana Sre Dec 07, 2011 10:52 am, izmenjeno ukupno 1 puta

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ma da se mi druzimo uz DOBRU MUZIKU jos dugo, dugo ... koska
Admin - micha56
Admin - micha56
Administrator
Administrator

Broj poruka : 1255
Poeni : 1864
Datum upisa : 25.10.2011
Godina : 65
Lokacija : Ćuprija

https://micha56.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Zarko Milanovic Empty Re: Zarko Milanovic

Počalji od Admin - micha56 Sre Dec 07, 2011 10:50 am

MUZICKI STIL ŽARKA MILANOVICA

Zarko Milanovic Zarkomilanovic-knjizicas

Stvaralacki opus Zarka Milanovica cini veliki broj narodnih i gradskih pesama, kao i kola koja su originalno izvedena dela. Ogromno poznavanje muzicke materije i velika ljubav prema narodnoj umetnosti izdvojile su i obelezile stvaralacki opus ovog vilioniste. Svoju muziku uzdigao je do najvisih estetskih vrednosti ovog zanra.

Melodije odsvirane na violini Zarka Milanovica pokazuju izuzetnu muzicku vrednost, prefinjenost i preciznost u nacinu izvodjenja.

Celokupan muzicki opus odrazava ljubav koju je gajio prema izvornoj narodnoj pesmi i igri. Slusajuci njegova izvodjenja stvara se slika jednog velikog umetnickog dela proisteklog iz gudala coveka koji je u muzici umeo da stvori veoma visoke kriterijume.

Prefinjenog ukusa, Zarko Milanovic je ostvario visoke standarde u pogledu interpretacije tradicionalne muzike. Veliki umetnici - izvodjaci uvek su sledili nekoliko elemenata muzickog jezika: melodiju, ritam, tekst i ukrase. U nacinu na koji su to postizali ogledao se i stil i interpretacija, a to je bio njihov autohtoni pecat.

Kod Zarka Milanovica melodija je morala da se "razume", a sadrzaj teksta je imao bitnu ulogu u donosenju melodije. Razna raspolozenja morala su da budu dosledno ostvarena. Nacin dinamickog nijansiranja saopstavao je osecanja i emocije. Usaglasavanje orkestra i soliste strogo je je vodilo do jednog cilja, do savrsene iterpretacije pesme.

Posebno je obracao paznju na ukrase (melizme) kojima je davao veliku vaznost. Zarko Milovanovic je vodio racuna da osnovnoj melodiji kola, ili pesme, doda svoje individualno obelezje. Strogo je pazio na poreklo melodije i po tome je i primenjivao ukrase, u pogledu njihovog broja, oblika i mesta na kome se nalaze u notnom zapisu.

U odnosu na tempo, koristio je prakticnu metodologiju. Tempo svake kompozicije je nijansirao i prilagodjavao svom sviranju, ukusu i velikim tehnickim mogucnostima kojima je raspolagao.

Tekst pesme je bitan elemenat u muzici. Razna raspolozenja autenticno su interpretirana i dosledno tumacenja. Orkestar je imao ulogu dinamickog nijansiranja i ostvarenja zeljenog zvuka. Ovakav efekat je postignut kolektivnom saradnjom sa solistima i zahvaljujuci bogatom iskustvu sefa orkestra, Zarka Milanovica.

U pogledu dinamickog nijansiranja melodije dobijamo bogatu muzicku lepezu raznolikosti u folklornim igrama, kolima i pesmama. U izvodjenju kola, u orkestru Zarka Milanovica dominantna je je oznaka forte koja je ujedno i najpovoljnija u smislu tradicionalnog izvodjenja. Kada je rec o dinamickom nijansiranju u pesmama prvenstvenu ulogu je dodeljivao izvodjacu, koga je nenametljivo pratio na instrumentu. Zarko Milanovic se trudio da ispred svake zapisane melodije, pridoda neku specificnu frazu, sto je i bila glavna odlika njegovog izvodjackog stila.

Violinista Zarko Milanovic je atenticno usmeravao svoj stilski muzicki izraz. Vitalno i sa osobenom lirskom melodikom uspevao je da prefinjeno donese svoj muzicki pecat. Autoritativni pedagog, sa strogim nacelima u muzickom smislu svojim gudalom ispevao je najtananije melodije. Dobro osmisljeno kolektivno sviranje i licni stil, spojio je i stavio u sluzbu visokih esteskih ciljeva koje je postavio u narodnoj muzici.

Narodna muzicka tradicija i vreme dace odgovor na veliki doprinos pedagoga i violiniste Zarka Milanovica. Mnogi muzicari sa kojima je svirao isticali su visoki stepen profesionalizma i bogato muzicko iskustvo koje je nesebicno prenosio na druge.

Kroz karijeru Zarka Milanovica obucavali su se mnogi vrhunski pevaci izvorne narodne muzike. Na svojoj violini pratio je najvece umetnike pocev Sofke Nikolic, Nate Pavlovic, Vuke Sekerovic pa do Slobodanke Danke Stojiljkovic i Sonje Perisic.

Ostaje pitanje, da li je veci doprinos Zarka Milanovica kao pedagoga ili violiniste? Podjednako je nosio ljubav i prema sviranju i prema edukaciji. Trudio se da ostane i ostao je dosledan u negovanju narodne muzicke tradicije, kao bitne komponente u kulturi naseg naroda.

Svojom violinom je govorio najvise. Noseci muziku u sebi prenosio je note u srca mnogih ljubitelja dobre narodne pesme. Bogate muzicke fraze, legato pasazi, ukrasi svojstveni velikom muzickom vitouzu, cine stil ovog majstora nezaboravnim. Zvuk njegove violine prepoznatljiv je vec u prvim taktovima.

Veliki umetnik Zarko Milanovic svojom muzikom osvezice nase secanje na proslost i na veliku folklornu vrednost nase muzicke bastine. Jedan je od istaknutih cuvara nase tradicije.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ma da se mi druzimo uz DOBRU MUZIKU jos dugo, dugo ... koska
Admin - micha56
Admin - micha56
Administrator
Administrator

Broj poruka : 1255
Poeni : 1864
Datum upisa : 25.10.2011
Godina : 65
Lokacija : Ćuprija

https://micha56.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu